370.000.000 de dolari este valoarea unor bilete la ordin internationale false emise de o banca americana, dar care proveneau din Serbia, puse in circulatie in Romania. Politistii timiseni au inaintat acest dosar Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, prin intermediul Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara, pentru continuarea cercetarilor sub acuzatiile de inselaciune, fals in inscrisuri, uz de fals si punere in circulatie de valori falsificate.
Potrivit politistilor de la IPJ Timis, toata afacerea a fost demascata la inceputul lunii februarie cand Ioan M., asociat si director la o firma din Timisoara a depus o plangere penala. Acesta i-a acuzat pe J. Krunislav, 67 de ani, si pe Viorel R., 53 de ani, de inselaciune, fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals. "Reclamatia lui Ioan M. s-a bazat pe faptul ca in anul 2003 l-a cunoscut pe Iovanovici K., prin intermediul unor reprezentanti ai unei cooperative de credit, in care dorea sa intocmeasca un plan de finantare a firmei sale", precizeaza un comunicat al IPJ Timis.
Pentru a pune la punct acest lucru, Iovanovici i-a prezentat reclamantului un document autentificat la notariatul de stat, care ii dadea calitatea de membru al cooperativei, insa care nu era mentionat la Registrul Comertului Timis. De asemenea, i-a mai dat un act aditional al unei societati din Pitesti, din care reiesea ca detine o suta de parti sociale in valoare de 10.000.000 lei, lucru care, de asemenea, nu era mentionat la ORC Pitesti. "In baza acestor documente, s-a incercat punerea in circulatie a diverse documente si instrumente financiare falsificate sau iesite din uz", mai spun anchetatorii.
Scrisoare de garantie, "cusuta" cu ata alba
Pentru ca totul sa mearga "snur", la 7 august 2003, s-a incheiat un contract de asociere in participatiune intre cele doua societ