Asa cum era de anticipat, propunerile de modificare a Codului muncii, asa cum au fost ele prezentate pe site-ul ministerului titular, au provocat reactii adverse atat din partea sindicatelor, cat si din partea patronatelor.
De aceasta data sindicatele s-au grabit sa arunce piatra catre angajatori, care sunt perceputi ca fiind favorizati de initiativa legislativa. Pe partea cealalta a baricadei lucrurile se vad altfel. Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, de pilda, sustine contrariul acuzand Guvernul ca a cedat presiunilor sindicale, ingradind in continuare drepturile angajatorilor si acordand prea multe facilitati angajatilor. Iata si argumentele partii patronale. "In cadrul Codului muncii exista 240 de obligatii pentru angajatori si doar 58 pentru angajati. Dintre acestea, 120 sunt obligatii directe pentru patroni si doar 15 pentru salariati", afirma saptamana trecuta Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR.
Astfel de reactii sunt firesti demonstrand, inca o data, ca Executivul, in cazul nostru Ministerul Muncii, greseste ignorand institutia dialogului social, preferand sa-si impuna propria vointa sau modelele impuse de organismele financiare internationale.
De aici si problemele aparute, divergente care, prin negociere reala cu partenerii sociali, pot fi rezolvate. Reactia sindicatelor este si ea fireasca. "Vrem sa stim la modul concret, din economia reala si nu din teoriile Bancii Mondiale, care sunt problemele iscate de acest cod. Inspectia Muncii este in masura sa faca astfel de rapoarte, iar asistentii judiciari ne pot spune despre cazurile ajunse in instanta. Sa stim clar ce prevederi din Cod, ce articole au creat dificultati si necesita modificari sau imbunatatiri. Refuzam sa discutam pe marginea propunerilor inaintate de MMS, un produs al Bancii Mondiale care atinge grav libertatile sindicale