Rafik Hariri, premierul care a inceput reconstructia Libanului dupa razboiul civil, a murit la Beirut intr-un atentat. Dupa demisia din octombrie 2004, Hariri se alaturase opozitiei, cerind retragerea fortelor Siriei din tara sa.
Rafik Hariri, politicianul-businessman care a condus executivul libanez cea mai mare parte a perioadei dupa razboiul civil din anii 1975-1990, a murit, ieri, la Beirut, intr-un atac cu bomba care a spulberat automobilul cu care se intorcea de la Parlament.
Deflagratia, de o putere extrema, a avut loc ieri, la amiaza, in asa-numita Cornisa, o zona de lux din apropierea portului capitalei libaneze, in care se afla institutii financiare si hoteluri exclusiviste.
Potrivit primelor informatii furnizate de autoritati, explozia, care a format un crater imens in carosabil si a distrus fatadele cladirilor din imprejurimi, s-a soldat cu „cel putin 100 de morti si raniti“.
In afara lui Hariri, a carui moarte a fost confirmata oficial de membri ai Guvernului libanez, alte cel putin noua persoane fusesera declarate moarte in atentat, intre ele numarindu-se si Samir al-Jisr si Basil Fleihane, doi fosti ministri in ultimul cabinet Hariri.
Siria condamna atacul
Considerat politicianul care a demarat si administrat procesul de reconstructie a tarii in cele doua mandate de premier pe care le-a avut intre 1992-1998 si 2000-2004, Hariri a demisionat in octombrie anul trecut in mijlocul crizei politice provocate de decizia presedintelui prosirian Emile Lahoud de a-si prelungi mandatul cu inca trei ani.
Initial, premierul s-a opus extinderii mandatului prezidential, insa ulterior a parasit guvernarea pentru a debloca procesul politic, gripat de conflictul dintre sustinatorii pro-sirieni ai lui Lahoud si opozitie.
Criza politica libaneza fusese precedata la momentul respec