Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus, in ultima sedinta a Consiliului de Administratie, reducerea dobanzii de interventie cu 0,75 puncte procentuale, pana la nivelul de 15,75 la suta. Mediul de afaceri romanesc, in special exportatorii, considera ca aceasta masura are atat parti bune cat si parti proaste. In timp ce considera ca scaderea dobanzii de interventie va incuraja creditarea, facand posibila retehnologizarea, oamenii de afaceri se declara neputinciosi in fata valului de schimbari declansat de actuala guvernare. Aceste schimbari sunt percepute de agentii economici drept necesare in vederea alinierii la standardele Uniunii Europene (UE), insa prea bruste si prea numeroase, ceea ce creeaza un mediu de afaceri imprevizibil si riscant, avand drept urmare reducerea investitiilor si a comenzilor precum si cresterea deficitului de cont curent.
ANEIR: Banca Nationala umbla la dobanzi cu unitati de masura prea mici
Reducerea dobanzii de interventie a BNR este o masura foarte buna, insa nu in acest moment, a declarat pentru "Curierul national" Mihai Ionescu, secretar general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).
"In timp ce la cursul valutar BNR face pasi uriasi, la dobanzi umbla cu unitati de masura din tara piticilor", considera Ionescu.
Secretarul general al ANEIR considera ca reducerea dobanzii de interventie ii ajuta pe exportatori prin scaderea presiunii asupra cursului valutar si ii incurajeaza sa investeasca in retehnologizare, prin abordarea creditelor de investitii pentru mijloace de productie.
"Din 1990 si pana in prezent, creditele de investitii au fost absolut inabordabile, ceea ce a condus la aducerea creditelor de afara, de la institutii serioase", a precizat Mihai Ionescu.
Acesta a atras atentia, de asemenea, asupra greutatilor cu care deja se confrunta exportatori