Primul ministru care a replicat la acuzatiile presedintelui PD, Emil Boc, privind anchetarea penala a fostilor guvernanti, ca urmare a golului lasat la buget de Cabinetul Nastase, a fost ordonatorul de credite, ex-ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu.
In opinia acestuia, toata dezbaterea pe aceasta tema are la baza incapacitatea actualului Guvern de a administra situatia creata de introducerea cotei unice de impozitare pe venit si de faptul ca bugetul a fost construit pe baza unui curs leu-euro de 42.500 din luna septembrie, iar intre timp acesta a cazut la 39.000.
Sugerandu-i lui Boc sa se limiteze la domeniul in care este specialist sau sa se apuce de studiul Finantelor Publice, Tanasescu a acuzat actuala putere ca are o viziune unilaterala asupra efectelor pe care aprecierea monedei nationale o are asupra constructiei bugetare.
In opinia acestuia, Alianta D.A. "se uita doar in partea dreapta a bugetului si uita sa se uite si in partea stanga". "In partea dreapta avem doar consecintele, in sensul diminuarii veniturilor, in timp ce in stanga avem diminuari de cheltuieli ca urmare a acestei deprecieri a monedei euro.
Acest lucru conduce la economisiri de cheltuieli, lucru care nu influenteaza deloc echilibrul bugetar. Trebuie sa privim cu multa atentie atunci cand unii fac acuzatii pe care nu le pot sustine", a declarat Tanasescu.
Fostul detinator al portofoliului de Finante ignora insa efectul negativ al aprecierii monedei nationale asupra deficitului de cont curent si asupra profitului exportatorilor, platitori, la randul lor, ai taxelor la buget.
PSD: Aprecierea leului duce la o majorare a veniturilor bugetare
De asemenea, potrivit unui comunicat PSD, actualii guvernanti sunt acuzati ca ignora faptul ca la elaborarea proiectului bugetului pentru anul 2005 s-a avut in vedere realizarea deficitului de 1,