ISTORIA COMUNISMULUIUmbrela Blocului Muncitoresc Taranesc
Daramarea ordinii existente a fost unul dintre principiile fondatoare ale comunismului. Dar agentii Moscovei s-au inscris in competitiile electorale interbelice, recunoscand implicit "statul burghez". "Infama reactiune" s-a trezit in Parlament cu deputati din partea unui partid scos in afara legii cu sase ani in urma. CRISTINA DIAC
NEPOTRIVIRE. Ca si in Rusia, in Romania, majoritatea covarsitoare a populatiei se ocupa cu agricultura. Mai degraba individualist si traditionalist, taranul roman a ramas insensibil la programul politic si social propus de Partidul Comunist In iunie 1930, printul Carol, fiul cel mare al regelui Ferdinand al Romaniei, a revenit pe neasteptate in tara si si-a reluat tronul la care renuntase in 1925, desi prin lege ii erau interzise atat intoarcerea, cat si reluarea prerogativelor regale. O data revenit, a inceput o politica abila de subminare si faramitare a partidelor politice.
Alegerile lui Carol al II-lea. In perioada interbelica, ordinea era inversa fata de zilele noastre: regele numea primul-ministru, iar acesta forma guvernul care trebuia sa aiba insa aprobarea monarhului pentru a putea functiona. Noul guvern organiza alegeri in urma carora rezulta Parlamentul. In aceste conditii, de regula castiga partidul din randurile caruia fusese numit premierul.
In aprilie 1931, monarhul aduce la putere un guvern de uniune nationala, in care nici un partid nu detinea majoritatea portofoliilor. Nicolae Iorga a fost numit prim-ministru. Vechiul Parlament a fost dizolvat si s-a trecut la organizarea de noi alegeri parlamentare. Scrutinul a avut loc la data de 1 iunie 1931 pentru Camera Deputatilor si la 6 iunie 1931 pentru Senat.
Guvernul de uniune nationala s-a prezentat in alegeri aliat cu Partidul National Liberal. Aceasta lista comuna a intrunit maj