Inainte de alegeri, declaratiile lui Basescu privind Moldova si axa Washington-Bucuresti au fost privite ca o incercare de a contrabalansa imaginea de mare specialist in relatii internationale a lui Adrian Nastase. Si, poate, ca o curiozitate: Traian Basescu nu a dat niciodata semne ca ar avea viziune geopolitica.
Chisinau, Kiev, Londra, Moscova, Washington. Numai enumerarea vizitelor lui Traian Basescu din cele doua luni de mandat indica strategia de politica externa a noii Administratii, al carei virf de lance presedintele.
Noul sef de stat are un alt stil de a face politica externa, este constient ca nu poate deveni interesant pentru liderii lumii decit daca-si exprima clar si ferm Pozitia si intentiile.
Fara ambiguitati, Traian Basescu a plecat la Moscova cu ideea ca nu are complexe fata de Rusia si nu cu palaria in mina precum predecesorii sai, Iliescu si Nastase, care au jucat rolul umilintei la Kremlin, in timp ce la Bucuresti il birfeau pe Putin prin presa.
Ipocrizia de precupete la o cafea in Piata Obor si lipsa de reforma interna ne-au dus in situatia de a ne obtine locul la masa europeana si euro-atlantica oferind, la schimb, contracte fara licitatie. Cind zici una la Bucuresti si alta la Washington, Moscova sau Berlin, nimeni nu te poate trata serios.
Traian Basescu a fost invitat la Kremlin tocmai pentru ca nu si-a ascuns in spatele cuvintelor intentiile si, ajuns acolo, i-a pus pe masa lui Vladimir Putin propriul proiect de securitate in regiune.
Romania, ca membru NATO, a propus Rusiei sa administreze in comun, printr-un grup operativ de lucru pentru situatii de urgenta, impreuna cu statele riverane Marii Negre, securitatea in regiune, amenintata de conflicte inghetate si de terorism, de trafic de droguri, arme si persoane.
In acest context, Traian Basescu l-a informat pe