Luni seara, la o vodca, presedintii Putin si Basescu par sa fi pus punct la 15 ani de complexe in relatiile Romaniei cu Rusia. Liderul de la Kremlin a declarat ca doreste "o relatie personala deschisa" cu Traian Basescu. Relatiile Romaniei cu Rusia au categoric nevoie de tot sprijinul pentru a se reechilibra.
Importurile romanesti din Federatia Rusa ating doua miliarde de dolari, iar exporturile numai 52 de milioane. In acelasi timp, prin companii mixte cu occidentalii, capitalul rusesc ocupa deja in Romania pozitii-cheie in industria petroliera si a neferoaselor. In mod natural, capitalul rusesc devine interesat si de industria energetica din Romania, alta decat gazul si petrolul.
De aici, propunerile concrete pe care le-a primit Basescu cu privire la retehnologizarea Centralei de la Mintia si constructia reactoarelor III si IV de la Cernavoda. Politic, relatiile Romaniei cu Rusia nu au fost tensionate dupa prabusirea comunismului. Pur si simplu, Bucurestiul si Moscova s-au ignorat reciproc.
Rusia nu s-a opus in mod special admiterii Romaniei in NATO, asa cum s-a intamplat cu tarile baltice, si nici in UE. Problemele istorice legate de consecintele pactului Ribbentrop-Molotov, reliefate in Tratatul bilateral - ocuparea Basarabiei si Bucovinei, a Tinutului Herta - si mai tarziu ocuparea Insulei Serpilor, nu mai au ca subiect de drept international Moscova, ci Kievul.
Pana acum, problema tezaurului Romaniei depus la Moscova, in primul razboi mondial, a grevat relatiile bilaterale. Basescu nu a mai ridicat problema direct la Putin, lasand-o in seama ministrilor de Externe, iar Putin i-a multumit pentru aceasta. Ca urmare, premierul rus si presedintele Dumei au gasit timp pentru a se vedea cu presedintele Romaniei.
Este de apreciat lipsa de complexe a lui Basescu in abordarea relatiilor cu Rusia. Dupa '89, Ion