Membrii Comisiei juridice a Senatului au luat la puricat toata legislatia, pina la normele din vremea lui Cuza, pentru a stabili daca Arhiepiscopia Sucevei este sau nu proprietar a 90.000 hectare de padure.
Ordonanta data de Guvernul Nastase pentru trecerea unor terenuri forestiere din proprietatea publica a statului in proprietatea Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor suscita controverse majore in Senat.
„Ordonanta data de Adrian Nastase a fost ilegala, pentru ca padurile nu au fost in proprietatea, ci doar in administrarea Arhiepiscopiei“, ne-au declarat surse din grupul parlamentar PSD, care au precizat ca se va aproba ordonanta intr-o forma modificata, astfel incit cele 90.000 de hectare de padure sa fie date doar in administrarea Arhiepiscopiei Sucevei.
Precedent periculos
Comisia juridica a aminat pentru azi o noua discutie asupra ordonantei, deoarece s-a format un puternic curent de opinie impotriva aprobarii sale in forma in care a dat-o Guvernul.
Senatorul PSD Antonie Iorgovan ne-a confirmat ca au aparut motive serioase pentru ca ordonanta sa fie modificata in sensul ca suprafetele forestiere sa fie cedate spre administrare si folosinta Arhiepiscopiei si nu in proprietate. „S-ar crea un precedent pentru ca celelalte arhiepiscopii sa ceara improprietarirea“, ne-a declarat senatorul Iorgovan.
Un alt membru al Comisiei juridice, senatorul PRM Doru Liviu Bindea, a motivat ca deja exista problema altor biserici care nu si-au primit proprietatile inapoi si astfel s-ar crea discutii suplimentare daca o biserica ar fi improprietarita cu bunuri pe care nu le-a detinut.
„Din informatiile pe care le am, se pare ca Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor nu a detinut in proprietate, ci doar in administrare acele paduri. Ramine sa cercetam daca e vorba de retrocedarea unei proprietati sau daca e vorb