Liderii celor 5 confederatii sindicale au organizat ieri o conferinta de presa in care au anuntat calendarul actiunilor de protest care se vor desfasura in paralel cu negocierile privind modificarea Codului Muncii. Incepand din 21 februarie si pana in 4 martie vor fi pichetate sediile tuturor prefecturilor.
Pichetele se vor organiza prin rotatie: luni - CNSLR-Fratia, marti - Cartel Alfa, miercuri - BNS, joi - "Meridian" si vineri - CSDR. Tot prin rotatie, intre 7 si 18 martie se vor organiza mitinguri in toate resedintele de judete.
Pe 19 martie, sindicalistii nostri sunt invitati de confratii lor europeni la Bruxelles la un miting cu participarea a 100.000 de persoane, pentru a cere o Europa sociala, locuri de munca mai multe si mai bine platite. Unii vor fi alaturi de sindicalistii din Europa doar cu gandul, altii fizic - CNSLR-Fratia va trimite o delegatie de 400 de oameni.
In functie de rezultatul negocierilor, calendarul protestelor va continua cu organizarea in Bucuresti a unui miting comun al celor 5 confederatii si, in caz de forta majora - greva generala. Liderii sindicali au precizat ca in cazul in care Guvernul va forta adoptarea modificarilor propuse de Ministerul Muncii, calendarul va fi devansat.
"FMI vrea sa faca din Romania un cal troian pentru a sparge modelul social european"
Propunerile Ministerului Muncii privind modificarea Codului Muncii se bazeaza pe un studiu efectuat de un expert al Bancii Mondiale, pe banii guvernului roman. Data limita pentru intrarea in vigoare a noului Cod - sfarsitul lunii mai 2005 - si prevederea ca acesta sa duca la "flexibilizarea fortei de munca" reprezinta angajamente luate de catre guvernul roman in ultimul acord cu FMI.
Liderii sindicali spun ca nicaieri in Europa nu se regasesc legiferate "munca fortata" - posibilitatea angajatorului de a disp