Asadar, cum putem varia si moderniza aspectul locuintelor prin finisaje inedite - concept uzual in tarile cu traditie si dezvoltare a designului? Alternanta cromatica, foarte la moda, este una dintre solutii. Vopsitoria peretilor va alterna culori pregnant contrastante sau o combinatie mai discreta, mai odihnitoare, de nuante ale unei singure culori (recomandabila incaperilor cu dimensiuni nu foarte generoase). Pardoseala poate fi, de asemenea, realizata din materiale diferite coloristic.
Este de preferat ca jocul de culoare sa implice major doar una dintre aceste suprafete, pentru a nu aglomera vizual spatiile cu un exces de varietate. De actualitate si cu mare impact decorativ este si combinatia texturala. La nivelul peretilor, vopseaua, tapetul, lambriul si alte materiale mai putin conventionale (folia metalica, pluta etc.) se combina in proportii diverse. Materialele pot fi alese din aceeasi familie cromatica sau in formule de contrast.
La nivelul pardoselii, gresia, parchetul, mocheta etc. pot fi combinate pe portiuni si in culori variate. Spre exemplu, zona de servit masa din cadrul camerei de zi ar putea avea pardoseala cu gresie, iar restul camerei, cu parchet. Se obtine astfel o delimitare sugestiva a zonelor distincte functional.
Intr-un dormitor, parchetul poate alterna cu suprafete mochetate, iar in bucatarie se preteaza gresia si linoleumul de trafic intens (existent in comert intr-o gama moderna). Optiunile beneficiarilor vor tine de ratiuni practice si raportari la dimensiunile incaperilor: spatiile trebuie sa fie usor de intretinut, precum si confortabile vizual.
Imbinarea dintre texturi diferite pentru pardoseala se realizeaza dupa o consiliere specializata, utilizindu-se fie solutii specifice de lipire aplicate la suprafata de contact, fie plinte insurubate sau lipite. Daca se creeaza diferente de