Politistii romani si maghiari au zadarnicit planurile unei firme internationale de transport de persoane din Bistrita Nasaud care, sperand in obtinerea unor profituri ilicite, se intelegea cu pasagerii si-i debarca inaintea controlului de frontiera pe teritoriul statului vecin. Calatorii erau lasati sa se descurce singuri la trecerea granitei, apoi erau "recuperati" din apropierea punctului de trecere romanesc si dusi spre destinatia finala.
In urma unor informatii potrivit carora o firma de transport de persoane in regim international urma sa aduca din Italia si Spania spre Romania mai multi calatori, fara a avea acest drept - conform Foii Interbus ar fi trebuit sa parcurga drumul spre tara fara calatori - politistii romani de frontiera au cerut ajutorul celor maghiari pentru a-i depista.
Continuand verificarile, politistii romani de frontiera au aflat ca societatea respectiva stabilea de comun acord cu pasagerii sa-i debarce pe teritoriul maghiar si ulterior, dupa ce intrau singuri in tara, sa-i preia din cea mai apropiata localitate de pe punctul de frontiera roman.
De asemenea, pentru a demasca activitatea ilicita, respectiv prejudicierea bugetului de stat prin incasarea ilegala, de catre reprezentantii firmei, a banilor rezultati din contravaloarea transportului, politistii de frontiera romani au luat legatura cu cei maghiari, solicitand permiterea monitorizarii autocarului si pasagerilor, inca de pe teritoriul statului vecin pana la locul de intalnire din Romania.
La control fara pasageri
Astfel, politistii romani au constatat ca, inainte de intrarea in punctul de frontiera maghiar, pasagerii coborati din autocar apelau la conationalii cu masini care treceau prin zona si le cereau sa-i treaca si pe ei granita pana in cea mai apropiata localitate, iar autocarul se prezenta la controlul de frontiera regulamentar, adica fara pa