Piata imobiliara a Capitalei pare sa fi inghetat in aceasta perioada, ca urmare a refuzului proprietarilor de a negocia cu potentialii cumparatori, in speranta obtinerii unor castiguri mai mari, incurajati si de trendul ascendent pe care s-au inscris preturile in ultimii doi ani.
"In ultimele doua luni s-a constatat o stagnare a tranzactiilor, ca urmare a faptului ca cei care vor sa vanda tin la preturi", a declarat analistul imobiliar Radu Zilisteanu. De multe ori insa, vanzatorii solicita sume exorbitante doar pentru ca au auzit ca vecinul de alaturi si-a vandut proprietatea la un pret pe care, bineinteles, l-ar dori si ei.
Din pacate, raportarea la vecin sau la bursa zvonurilor nu face decat sa indrepte piata catre o crestere artificiala. Pe de alta parte, si puterea de cumparare a clientilor pare sa se apropie de limita. Cumparatorii nu prea mai vor sa riste foarte mult si sa plateasca sumele solicitate.
Aceasta stare de lucruri pare sa fi determinat un oarecare blocaj pe piata, contorizat de scaderea semnificativa a numarului de tranzactii raportat la aceeasi perioada a anului trecut. Analistii imobiliari s-au abtinut sa cuantifice aceasta involutie a numarului de contracte incheiate, limitandu-se in a spune ca acest lucru "se simte in piata".
Intentia recenta a Executivului de a impozita profitul obtinut in urma tranzactiilor imobiliare efectuate de persoanele fizice si majorarea impozitului aferent transferurilor realizate de firme pare sa-i avantajeze pe cumparatori, datorita faptului ca ar putea avea ca efect scaderea temporara a preturilor si descurajarea operatiunilor speculative.
Ca o prima reactie, proprietarii persoane fizice vor dori sa vanda inainte de impozitare, ceea ce va determina, pe fondul cresterii ofertei, scaderea preturilor.
Speculatiile si lipsa utilitatilor influenteaza