Ce n-a reusit propaganda lui Iliescu si a lui Nastase, care a prezentat cota unica de impozitare ca pe o ciuma ce va lovi Romania, este pe cale sa faca acum tocmai actuala putere. Prin modul in care se impleticeste in aplicarea cotei unice, Cabinetul Tariceanu este pe cale sa demonizeze o masura care a fost una dintre promisiunile de baza inainte de castigarea alegerilor.
Semne ca s-a mers pe principiul "ne respectam promisiunea, apoi vom vedea ce facem" au aparut inca din timpul dezbaterilor electorale. Chiar si cei convinsi ca introducerea cotei unice poate insemna o revolutie fiscala menita sa incurajeze munca si dezvoltarea mediului de afaceri si-au exprimat rezerve fata de nivelul, considerat prea scazut, de 16 la suta.
Celor care sugerau ca o cota de 18-19 la suta ar fi fost mult mai nimerita, cel putin pentru primul an de aplicare, li s-a replicat ca totul este calculat la virgula. Argumentul tehnic a fost ca, oricum, nivelul colectarii impozitului pe venit era de numai 15,6 la suta, iar o cota de 16 la suta va scoate la suprafata veniturile neimpozitate.
Ca si cum, intr-un entuziasm popular, constiinta civica de contribuabil s-ar fi trezit brusc in romanii care obisnuiesc sa nu-si plateasca taxele, pentru a da buzna la administratiile financiare. In surdina, specialisti din Ministerul Finantelor au atras atentia ca 18 la suta ar fi insemnat practic acoperirea pierderilor produse in primul an de introducerea cotei unice.
Chiar si vicepremierul Adriean Videanu si-a dat cu parerea, la un moment dat, ca ar fi mai prudent sa se introduca impozitarea pe cota unica abia la jumatatea acestui an. Gurile le-au fost insa inchise cu fraza magica: Traian Basescu a promis 16 la suta si asta vrea sa se aplice. Interesul politic a fost deasupra oricarui calcul economic.
Nimeni n-a spus atunci care va fi pretul acest