VIZITA DE LUCRU. Ceausescu (foto dreapta), la celebrele uzine Texas Instruments din SUA, pe care le-a vizitat in 1978. Al treilea, din centru, este generalul Pacepa
In exclusivitate pentru Jurnalul National, generalul Ion Mihai Pacepa vorbeste pentru prima data despre trecutul sau de securist, asumandu-si-l in totalitate.
Dar si despre urmasul sau la conducerea Departamentului de Informatii Externe (DIE), generalul Nicolae Plesita, prezentand "trei operatii teroriste despre care comunitatea de informatii a NATO are dovezi incontestabile ca au fost conduse de acesta".
Jurnalul National: Domnule Pacepa, de ce nu ati refuzat propunerea de a lucra pentru Securitate? Ce v-a atras acolo?
Ion Mihai Pacepa: Tot ideea ca imi pot ajuta tara. Aveam 22 de ani atunci si traiam intr-o Romanie pe care trupele germane si sovietice o pustiisera precum lacustele. Ca multi alti intelectuali tineri din acei ani, am fost cuprins de febra patriotismului si, in naivitatea mea, credeam ca din Directia de Contrasabotaj puteam proteja industria chimica a tarii.
J. N. - Care sunt principalele atribute ale unui om care face cariera in spionaj?
Aptitudini pentru limbi straine, perspicacitate psihologica si discretie.
J. N. - Si care sunt constrangerile cu care se confrunta un om care si-a dedicat viata unei astfel de activitati? In general vorbind, nu neaparat in cazul dumneavoastra. Pentru ca despre dumneavoastra vom mai vorbi pe parcursul interviului.
I. M. P. - Renuntarea la viata personala. Jargonul nostru pentru DIE era "Furnalul", deoarece opera nonstop. Cand era ziua in America, era noapte in Romania.
Singuratatea unui spion
J. N. - In ultimii ani ai dictaturii ceausiste, chiar oamenii cu grade inalte in Securitate il barfeau pe dictator, in particular. Cum era in anii ’50? Discutati vreodata despre fara