Vesti proaste pentru fostii, dar si pentru actualii guvernanti. Dupa ce presedintele PD, Emil Boc, a solicitat anchetarea penala a fostilor ministri suspectati de irosirea banului public, ieri, Comisia juridica a Senatului a decis eliminarea imunitatii parlamentare a fostilor ministri.
Dincolo de efectul benefic, reprezentat de cresterea gradului de responsabilizare a guvernantilor, este de asteptat ca, incepand din momentul adoptarii ordonantei, politicienii sa nu mai fie atat de dornici sa ocupe fotolii ministeriale, in conditiile in care risca sa fie condamnati, nu numai pentru infractiuni, ci si pentru greseli in actul de guvernare.
Singurii care s-au opus au fost senatorii PSD, care au invocat drept argument faptul ca, desi s-au aflat la guvernare, nu au tratat cu standarde diferite ministrii aflati in functie si reprezentantii CDR care si-au incheiat mandatul.
Potrivit actului normativ, urmarirea penala a fostilor membri ai Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei se efectueaza, dupa caz, de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sau de catre PNA, iar judecarea acestora se face de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie.
In opinia presedintelui Comisiei, senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs, modificarea legii este impusa de prevederile constitutionale care stipuleaza ca doar membrii Guvernului aflati in exercitiul functiei beneficiaza de imunitate. Vesti proaste pentru fostii, dar si pentru actualii guvernanti. Dupa ce presedintele PD, Emil Boc, a solicitat anchetarea penala a fostilor ministri suspectati de irosirea banului public, ieri, Comisia juridica a Senatului a decis eliminarea imunitatii parlamentare a fostilor ministri.
Dincolo de efectul benefic, reprezentat de cresterea gradului de responsabilizare a guvernantilor, este de asteptat ca, incepand din momentul adoptarii ord