Parintii si bunicii care spun ca "tinerii din ziua de azi nu invata cum o faceam noi odata" poate au dreptate. In IT&C, distanta in timp nu este neaparat de generatii, ci mai degraba de cinci-zece ani. "Romania produce 5.
000 de absolventi in domeniul IT&C, insa numai 4-500 dintre ei sunt angajabili", considera Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor din Camera Deputatilor. Aproape toata lumea stie ca programa facultatilor de profil nu tine ritmul cu schimbarile din domeniu.
"Desi algoritmii si bazele informaticii, teoretic, nu s-au schimbat prea mult, industria evolueaza rapid si ce se putea aplica, practic, acum cinci sau zece ani nu mai este valabil astazi.
La terminarea facultatii, studentului i se cer aplicatii practice de care nici nu a auzit la scoala", precizeaza Octavian Oltu, team leader la ITC Networks, companie specializata in telecomunicatii si dezvoltarea software offshore. "Pot sa fiu de acord ca accentul pus pe partea practica a scazut in ultimii ani.
In acest an, o sa trecem de la cinci ani de studiu la patru ani si, o data cu aceasta trecere, o sa revizuim total programa", declara Ecaterina Andronescu, rector la Universitatea Politehnica Bucuresti. La marile universitati din Occident, partea practica este acoperita prin parteneriate cu marile companii IT&C.
Pambuccian este de parere ca la noi companiile se limiteaza doar la sponsorizarea cu echipamente pentru laboratoare si nu incheie un parteneriat cu facultatile in adevaratul sens al cuvantului. "In Statele Unite, companiile investesc zeci de milioane de dolari in laboratoare de cercetare ce apartin universitatilor.
Este mult mai ieftin ca studentii sa faca cercetare in domenii de varf, decat ca firmele sa plateasca proprii specialisti cu bani grei. La noi, exista doar cateva as