Aproximativ 22.000 de miliarde de lei din fondul asigurarilor sociale de stat au fost deturnate in perioada 2003-2004 din bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), catre destinatii necunoscute, se arata intr-un raport al Curtii Conturi prezentat la Comisia de sanatate a Camerei Deputatilor.
Potrivit consilierului de Curtii de Conturi, Edit Szarka, la sfarsitul lui 2002, in sistemul de sanatate a existat un excedent de 15.000 de miliarde de lei, iar in 2003 un plus de aproximativ 7000 de miliarde de lei.
Acesta a precizat ca extrasele de cont de la 1 ianuarie 2004 au aratat ca, in sold, mai existau cele sapte mii de miliarde, dar n-au fost trecute la bugetul Ministerului Sanatatii. "Sistemul de sanatate colecteaza foarte multi bani. La sfarsitul anului 2003, ne-am trezit cu sapte mii de miliarde disponibili din contributii.
Potrivit Legii 145, acesti bani nu pot avea alta destinatie decat cea pentru care au fost colectati si nu pot fi inghititi la buget. Ei trebuie sa fie disponibili. Nici in 2002, 2003 sau in 2004, Ministerul de Finante n-a vrut sa inteleaga si sa realoce disponibilul", a spus Szarka. "La 31 decembrie 2002, am un extras de cont cu 15.000 de miliarde.
Evident ca n-am numarat eu banii, dar ei exista in trezorerie si n-au fost luati in calcul. Ministrul de Finante (n.r.: Mihai Tanasescu) lua in calcul doar veniturile pe care le colecta ca venituri curente, nu si pe cele care erau deja incasate in trezorerie", a declarat Szarka.
Intrebata de fostul ministru al Sanatatii, Ovidiu Branzan, daca in acest moment mai exista vreun leu din aceste fonduri, reprezentanta Curtii de Conturi a spus ca fondurile trebuie sa existe atat timp cat ele sunt ale Sanatatii si nu au fost cuprinse in calculul bugetar.
"Banii exista, doar ca Finantele s-au jucat cu acesti bani pentru ca era un