Trisorii din piata imobiliara storc bani din buzunarele clientilor
Cum se face ca anul acesta locuintele s-au scumpit in ianuarie? Or exista si cauze obiective, dar trebuie sa recunoastem ca multi intermediari recurg la procedee care dau peste cap calculele hartiei.
Stefan Vasiliu a strans bani sa cumpere un apartament cu doua camere in Titan. S-a dus la o agentie imobiliara unde a inceput sa discute cu un profesionist. Acesta i-a pus in fata un model de contract de vizionare, informandu-l ca documentul urmeaza sa fie semnat de cele doua parti implicate - client si agentie.
Cand Stefan a inceput sa citeasca, si-a dat seama ca omul gresise, aratandu-i un alt act. Dar nu i-a atras atentia asupra erorii, pentru ca era interesant ce scria pe hartie.
Un cetatean care voia sa vanda un apartament ii oferise exclusivitate agentiei. Negru pe alb, proprietarul se obliga sa plateasca firmei un comision, chiar daca va efectua tranzactia cu alta companie de intermediere. Ba se mai si angajase sa accepte o anumita suma, urmand ca tot ce se obtine peste aceasta cifra, sa revina agentiei!
Cu alte cuvinte, "eu vreau 33.000 de euro, daca il dai cu 37.000, atunci 4.000 de euro ai tai sa fie".
Asta pe langa comisionul de 3%, care se cuvine pentru deranj. Cu astfel de practici, sa nu ne mai mire ca preturile cresc vazand cu ochii chiar in plina iarna, cand in mod normal ar trebui sa scada.
100.000 de euro pentru trei camere
Sub 40.000 de euro nu mai gasim apartamente cu trei camere in Bucuresti.
Iata ce preturi se cer prin mica publicitate: 43.500 de euro in Pantelimon; 44.000 de euro in Bucurestii Noi; 46.000 de euro in Dristor; 50.000 de euro in Grivitei; 65.000 de euro in Mosilor, 100.000 de euro la Piata Unirii.
Alti agenti se dovedesc oarecum intelegatori. Ei procedeaza