Din martie, detinatorii de masini mai vechi de 12 ani se vor putea prezenta la REMAT pentru a intra in posesia bonurilor in valoare de 30 milioane lei. Acestea vor fi folosite pentru completarea sumei necesare cumpararii unui autoturism nou, de la un producator sau importator validat.
Programul de innoire a Parcului auto este de 450 de miliarde lei pentru anul in curs, urmand ca in 2006 suma alocata din Fondul National de Mediu sa fie rediscutata. In acest an, 15.000 de cetateni vor fi potentialii cumparatori ai unor masini noi prin acest Program. Se poate opta pentru orice forma de achizitie - cash, credit sau leasing. Programul pentru 2005 este valabil pana la 30 noiembrie, iar dupa aceasta data taloanele nu mai sunt admise.
Ordonanta emisa de fostul Guvern a fost extinsa de Guvernul Tariceanu si pentru masini importate, atat la casare, cat si la cumpararea uneia noi. Daca producatorii si importatorii de automobile vor actiona dupa sistemul actual de vanzare, proprietarii, persoane fizice ale masinilor vechi, se vor confrunta cu multe probleme, iar visul lor de a-si schimba masina veche cu una noua se sterge ca si dorinta de innoire a parcului auto.
Una din marile probleme ar fi avansul, deoarece producatori si importatori percep un avans de 15-50% din pretul masinii noi, iar cei 30.000.000 de lei nu sunt suficienti. Astfel, cel mai important producator autohton Dacia, cu ajutorul unei banci printr-un credit auto percepe un avans minim de 50 de milioane de lei. Aceeasi marca de masina se poate cumpara si cash, iar persoanele juridice pot opta si pentru achizitionarea in leasing. Pentru a cumpara cu ajutorul unui credit auto un astfel de autoturism, venitul minim al familiei trebuie sa fie 250 de euro, iar perioada de creditare oferita de banci este cuprinsa intre 1 si 5 ani. Rata impusa de banci este de maximum o treime din salariu, iar dobanda va