La final de mandat, PSD a legiferat vinzarea locuintelor de serviciu catre angajatii din justitie, armata, politie si servicii secrete. Ele vor fi vindute la un pret infim, iar institutiile care le detin acum vor cumpara altele la pretul pietei. Cu bani de la buget.
Cu putin timp inainte de a-si schimba componenta, in decembrie anul trecut, Parlamentul a adoptat doua legi prin care autoriza Ministerul Justitiei si institutiile din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala sa vinda locuintele de serviciu catre personalul propriu.
Legea pentru magistrati prevede ca acestia isi pot cumpara locuintele de serviciu daca nu au o casa proprietate personala in localitatea unde lucreaza. Cu alte cuvinte, daca un judecator are casa la Cluj, dar lucreaza la o instanta din Bucuresti, poate deveni proprietar si pe locuinta de serviciu din Capitala. Nu este valabil acelasi lucru si pentru militari, politisti si ofiteri de informatii.
Desi si ei pot fi mutati oricind cu serviciul, iar banii luati pe un apartament in provincie nu acopera intotdeauna pretul altuia in Bucuresti.
Legile difera substantial si in privinta stabilirii pretului locuintei. In cazul angajatilor MapN, MAI si ai serviciilor secrete evaluarea ia in calcul normele legale pe baza carora s-au vindut apartamentele din fondul locativ de stat in anii ’90. Astfel ca o casa de un miliard va putea fi cumparata cu citeva zeci de milioane de lei.Magistratii n-au parte de acelasi tratament.
Locuintele lor de serviciu sint evaluate la pretul pietei, tinindu-se cont inclusiv de valoarea terenului aferent casei sau apartamentului.
Ministerele vind locuintele de care au nevoie
Ministerul Justitiei (MJ) detine 220 de locuinte de serviciu si ar avea nevoie de mai multe. Nu se stie de cite, pentru ca deocamdata Ministerul nu si-a fixat o po