Ministrul Finantelor, Ionut Popescu, este convins ca majorarea impozitului pe terenurile agricole este singura solutie pentru a scoate populatia rurala din... saracie.
"Pana acum, taranii nu au platit impozite si tot nu s-au ridicat din saracie. In plus, producatorii agricoli sunt concurati neloial de tarani, in sensul ca cei din urma nu au in preturile de vanzare TVA si alte taxe", a declarat ministrul, ieri, in cadrul emisiunii "Viata Dimineata" la B1 TV.
El a afirmat ca impozitul actual de 11.000 de lei pe hectarul de pamant arabil este mai mult o taxa simbolica si ca majorarea ei este absolut necesara. Popescu vede in fiscalizarea rurala o parghie pentru revigorarea mediului rural si, de ce nu, daca tot se poate, a bugetului de stat "gaurit" de cota unica.
"La tara nu se prea platesc impozite. Asadar, 40 la suta din populatie nu plateste taxe. Asa ca nu avem de unde sa marim salariile medicilor sau profesorilor", a explicat ministrul.
Dupa ce a luat apararea producatorilor legali, in cadrul aceleiasi emisiuni, Popescu i-a luat si pe acestia in colimator.
"Este adevarat ca la tara sunt multi saraci. Dar exista si persoane care au reusit sa concentreze terenuri de pana la 10.000 de hectare. Acestia au productii mari si, personal, cred ca platesc un impozit prea mic pe hectar", a spus ministrul, lasand impresia ca nu va face nici o discriminare in "jupuirea" mediului rural de blana ursului din padure.
Statul, mosier
Ministrul a continuat cu o idee care aduce aminte de practicile mosierilor. Taranul va fi obligat sa-si munceasca pamantul aflat in proprietatea sa pentru a indestula mai intai statul si apoi, daca mai ramane ceva, gospodaria personala.
"Daca impozitul se va mari, taranul se va gandi de doua ori daca sa lase pamantul nelucrat. O taxa mai mare pe teren il va forta sa produca ceva pe suprafetele sale m