Stefan Vuza(Foto: )
Aderarea Romaniei la UE va scoate din buzunarele agentilor economici 15 miliarde Euro, bani care vor trebui investiti in protectia mediului.
Desi multi afaceristi au considerat ca achizitionarea unor mastodonti scosi la mezat de Statul Roman sunt o cale spre succes, iata ca directivele Uniunii Europene cer investitii care pot rasturna planurile de inavutire rapida ale acestora.
Anul 2005 va fi decisiv pentru viitorul mai multor fabrici clujene, precum Somes SA Dej sau Casirom Turda.
Conform surselor oficiale din cadrul Agentiei de Protectie a Mediului Cluj, combinatul de celuloza si hartie Somes SA, aflat sub patronatul Serviciilor Comerciale Romane, este obligat sa investeasca pana in decembrie 2005 suma de 20 milioane Euro in programul de mediu, iar in 2006 inca 12 milioane.
Nerespectarea acestor prevederi vor duce la inchiderea fabricii. Anul trecut, Stefan Vuza declara cotidianului "Buna ziua, Ardeal" ca pana in anul 2015 Somes SA trebuie sa cheltuiasca 16 milioane Euro pentru investitii de mediu. Gresit! Pana in 2015 investitia totalizeaza peste 60 de milioane Euro.
In iunie 2004, Serviciile Comerciale Romane, reprezentate de Stefan Vuza, au preluat SC Somes SA Dej. Combinatul avea datorii de 286 miliarde de lei si zero lichiditati. De altfel, toate fabricile achizitionate de Vuza prin FPS si APAPS, se aflau intr-o situatie similara.
Ca de fiecare data, Vuza a promis investitii majore pentru echilibrarea financiara a obiectivului economic.
In plus, trecutul patat al combinatului in privinta respectarii normelor de mediu l-a determinat pe noul proprietar sa promita modernizarea tehnologiei folosite de SC Somes Dej pentru obtinerea produselor finite, adica a celulozei si hartiei.