Cand ati cumparat ultima oara dolari cu 27.500 lei? La inceputul anului 2001, acum exact patru ani, moneda americana se afla in exact acelasi loc din punctul de vedere al cotatiei fata de leu. Euro, devenit centrul universului economic romanesc acum doi ani, valoreaza in prezent mai putin decat in urma cu doi ani.
Romania traieste, de cateva luni, intr-o noua realitate, in care moneda nationala este din ce in ce mai puternica, aducand cu sine mai multa putere de cumparare pentru populatie. Ani de zile, oameni de rand si firme au invatat sa se descurce intr-o conjunctura cu inflatie inalta si un leu care valora mai putin in fiecare zi.
Astfel ca, pentru populatie, depozitul in valuta era singurul plasament logic, iar pentru firme, neachitarea datoriilor era cel mai ieftin credit. Ei bine, toate acestea s-au schimbat: depozitul in valuta aduce venituri ridicole, daca nu chiar pierderi, iar amanarea platilor poate genera costuri mai mari decat creditul bancar, daca datoria este echivalentul unei sume in valuta.
Pentru prima oara in scurta istorie a economiei de piata din Romania, economia este asaltata de intrari de valuta care isi cauta drumul catre plasamente profitabile. In piata imobiliara sau la bursa, banii strainilor au dat nastere unei adevarate curse a preturilor, care aproape a dus la blocarea tranzactiilor imobiliare si a generat temeri privind pretul corect al actiunilor listate.
In banci, strainii profita de evolutia cursului de schimb pentru a-si plasa banii in depozite in lei, determinand o politica de scadere destul de agresiva a dobanzilor.
In economie, exportatorii, obisnuiti sa castige din diferentele de curs - o moneda care se depreciaza facea produsele romanesti sa para mai ieftine -, se trezesc acum in fata unei realitati noi, in care banii incasati inseamna mai putini lei.
Cost