Cele patru partide care-si impart puterea au pus capat perioadei de guvernare „la mica intelegere, parafand un acord scris, care reglementeaza principiile generale de functionare a coalitiei si modalitatile de luare a deciziilor. Textul se bazeaza pe protocolul de functionare al Aliantei D.A. si pastreaza prevederea potrivit careia formatiunea care are cei mai multi parlamentari desemneaza premierul.
Documentul semnat ieri de Calin Popescu Tariceanu, Emil Boc, Dan Voiculescu si Marko Bela impune cateva principii clare, menite sa evite amplificarea eventualelor neintelegeri ce pot aparea intre liberali, democrati, umanisti si udemeristi. O prima prevedere importanta ii obliga pe parteneri sa nu se lanseze in atacuri publice reciproce si sa nu conteste, in presa, deciziile luate de coelgii din Guvern ori Administratia locala. In plus, nici una dintre cele patru formatiuni ale coalitiei nu va accepta inscrierea in randurile sale a unor membri din celelalte trei partide.
In ceea ce priveste deciziile arcului guvernamental la nivel national, acestea vor fi luate prin consens, de catre un organism intitulat Consiliul National al Coalitiei (CNC), din care fac parte presedintii partidelor, plus inca un membru al acestora. Totusi, prin exceptie, regula consensului nu se aplica in cazul desemnarii primului-ministru si al acordurilor cu organismele internationale UE, FMI ori Banca Mondiala. De altfel, chestiunea promovarii premierului este tratata destul de ambiguu in acordul semnat ieri. Potrivit articolului 4, candidatul Coalitiei pentru acest post „se propune spre desemnare presedintelui Romaniei de catre CNC”. O singura alta referire la acest subiect mai apare in text. La capitolul „Dispozitii finale si tranzitorii” se specifica doar ca „toate deciziile CNC se iau prin consens, cu exceptia celor privitoare la desemnarea primului-ministru (...)”. In aceste condit