Tinand cont de faptul ca in cursa pentru alegerile parlamentare din 6 martie 2005 s-au inscris 23 de partide, se poate spune ca electoratul moldovean are la dispozitie tot atatea optiuni. In realitate, insa, potrivit Agentiei Flux, cetatenii Moldovei au numai doua solutii: fie conservarea actualului regim politic, fie inlocuirea lui cu o forta democratica.
Toti cei care nu vor sa-i voteze pe comunisti se pronunta pentru inlaturarea vechii guvernari cu alta noua. Alegerile locale de acum doi ani, dar si sondajele demne de incredere arata ca numarul celor care isi doresc schimbarea este mai mare decat al celor care vor ca PCRM sa ramana la putere inca patru ani.
Cu toate acestea, tocmai cei multi, dispusi sa voteze debarcarea regimului Voronin si venirea la putere a elementelor democratice, risca sa fie trasi pe sfoara. Si asta pentru ca numeroase formatiuni politice sunt, de fapt, niste "facaturi" electorale, menite sa mimeze schimbarea pentru a le netezi drumul comunistilor la guvernare.
De exemplu, Partidul Dreptatii Social-Economice nu este decat un "cal troian" plasat de actuala putere pe aliniamentele opozitiei.
Lideri ai BMD, alaturi de Voronin
Mai mult, exista si formatiuni mari care ar putea sa triseze schimbarea, printre care si principalul contracandidat al comunistilor, Blocul "Moldova Democrata". Desi pretinde ca ar intruchipa opozitia adevarata, aceasta grupare politica ridica mai multe semne de intrebare. Cele mai mari dintre acestea se numesc Dumitru Braghis si Dumitru Diacov.
Trecutul politic al celor doi fruntasi din BMD demonstreaza ca nu sunt anticomunisti intransigenti, astfel ca, la 6 martie, ei s-ar putea inregimenta in echipa lui Voronin. Dovada sta faptul ca, in 2001, "Alianta Braghis" a votat, impreuna cu PCRM, Guvernul Tarlev. Asta cu toate ca Partidul Comunistilor n-avea