Noile reglementari ale Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului privind atribuirea de actiuni in contul restituirii imobilelor preluate abuziv de catre stat in perioada 1945 -1989 este contestata de fostii proprietari.
"De cand a aparut acest proiect de lege, noi recomandam membrilor sa nu accepte aceasta forma de despagubire, sa atace decizia in instanta si sa ceara despagubiri in lei la valoarea reala a bunului in cazul in care el nu poate fi restituit in natura. Noi am facut un memoriu pe care l-am inaintat presedintelui Romaniei, primului-ministru, Senatului si altor foruri si organe abilitate.
Prin acest memoriu cerem retragerea acestui proiect de lege", ne-a declarat Maria Theodoru, presedintele Asociatiei Proprietarilor Deposedati Abuziv de Stat. Maria Theodoru mai spune ca despagubirea cu actiuni este o pacaleala asemenea cuponiadei Vacaroiu, si spera ca guvernantii actuali sa faca retrocedarile in natura, deoarece proprietarii nu vor accepta actiunile. "Suntem invitati la Camera Deputatilor la discutii, iar daca proprietarii nu vor primi despagubiri in natura vor cere valoarea reala actuala a caselor in lei, bani pe care statul nu-i va putea plati, deoarece casele au fost vandute la preturi derizorii, iar sarcina va reveni contribuabililor", a mai spus presedintele APDAS. Conform ordinului dat de AVAS la data de 20 ianuarie 2005, persoanele deposedate abuziv vor primi actiuni din partea de capital social detinuta de stat sau de alta entitate implicata in procesul de privatizare la societatile comerciale tranzactionate pe piata de capital, neprivatizate inca.
AVAS va stabili si afisa la sediul sau oferta de capital disponibil destinata masurilor reparatorii prin echivalent. Oferta va cuprinde lista cu societatile comerciale la care exista capital social disponibil pentru privatizare prin restituire, sediul acestora, capitalul so