Moneda europeana a cistigat ieri 1.102 lei in schimburile pe piata bancilor si a incheiat ziua la un curs de 37.840 de lei, recuperind practic, in doua zile, 2.352 de lei din caderea in fata leului inceputa la finalul anului trecut. Dolarul s-a scumpit ieri cu 763 de lei si a ajuns la o cotatie de 29.064 de lei, cistigind si el 1.679 de lei in ultimele doua zile.
Jucatorii pietei valutare a bancilor spun ca, ieri, banca centrala a intervenit indirect, prin intermediul unor ordine de cumparare pe care le-a dat anumitor banci. Mugur Stet, purtator de cuvint al BNR, si nu a comentat actiunile bancii centrale.
“Toate bancile centrale fac astfel de interventii dirijate, prin banci comerciale, e o practica a pietei financiare”, a precizat Dragos Balaci, dealer sef al Banc Post. “BNR a deschis timp de doua zile o supapa pentru a detensiona atmosfera. Dar nu poate tine singura in spate intreaga piata.
Deocamdata asta e tendinta, de intarire a leului, datorata cantitatii mari de valuta care a intrat si continua sa intre in tara”, a adaugat Balaci.
Banca centrala si-a cam dezvaluit in saptamina aceasta limitele “tunelului”, asa-numitul interval de fluctuatie in care e dispusa sa lase leul sa se miste pe piata valutara. Putem banui ca o valoare sub 35.000 de lei pentru un euro este considerata de BNR drept alarmanta, cel putin in acest moment.
Faptul ca a sustinut si ieri moneda europeana pentru a mai cistiga peste o mie de lei ar putea indica o limita superioara a euro plasata in jurul valorii de 38.000 de lei. Daca acesta este “tunelul”, atunci investitorii speculativi din piata ar putea deveni mai prudenti, deoarece euro se misca intr-un interval de 8,5%, suficient de mare pentru a nu fi afectati de o interventie-surpriza a BNR.
Pe de alta parte, tendinta de intarire a leului, sustinuta de un val masiv de