Dr. Nicolae Oaca
Recent, noul ministru al comunicatiilor, Zsolt Nagy, declara ca si-a propus, printre altele, privatizarea operatorilor de telecomunicatii RomTelecom, Radiocomunicatii, Posta Romana si POSTelecom pana la finele anului 2006, la care ar mai trebui adaugati si ceilalti operatori de telecomunicatii nenominalizati: Teletrans, Telecomunicatii CFR si, mai ales, CosmoRom.
Iata o analiza a situatiei existente in acest sector.
2006 – un termen ambitios, 2008 – unul realist
Teoretic este posibil, practic va fi dificil, 2008 fiind un termen mai realist. Nu va fi usoara vanzarea unui numar asa de mare de companii intr-un interval scurt, o oferta prea mare ar putea duce la valori mici, sau ar face dificila vanzarea unor operatori.
Astfel, este posibil ca privatizarea unor companii, cele cu capitalizare bursiera mare: RomTelecom de exemplu, sa nu se termine in anul 2006. In perioda urmatoare de timp sunt planificate mai multe vanzari de active de telecomunicatii in Cehia, Turcia, Bulgaria, etc., care ar putea deasemenea influenta.
Trebuie mentionat ca s-ar putea beneficia de un context favorabil, cel putin in prima parte: atat international (telecomunicatiile incep sa-si revina, dovada multele intentii de privatizare) cat mai ales national (reforma societatii romanesti deci si a economiei), care ar face sa creasca interesul pentru investitiile in Romania.
Obiectivul care ar trebui impus ar trebui sa fie dezvoltarea si modernizarea infrastructurii de telecomunicatii a Romaniei, cresterea competitiei in telecomunicatii, adica reducerea decalajului fata de tarile Europei Centrale
Prioritati si termene
CosmoRom este urgenta “zero”. CosmoRom este intr-o situatie “delicata” de circa 2 ani, situatie care nu mai poate continua. Salvarea trebuie legata de atragerea unui partener str