Un sondaj printre ministrii din guvernele de tranzitie, realizat anul trecut de SAR si comparat cu alte tari aplicante la UE, arata ca guvernele noastre, fata de toate celelalte, vorbesc cel mai mult despre ce se scrie in presa in sedintele de cabinet si petrec cel mai putin timp cantarind cum si in ce fel se impacheteaza pentru opinia publica politicile guvernamentale.
Cabinetul Nastase, obsedat de controlul presei, gasise o solutie si angajase pe dl Dancu sa controleze agenda mass-media. Spre final se ajunsese, cu ajutorul televiziunilor, la cvasiperfectiune (dl Hrebenciuc o spune in stenograme, "Luni, toate talk-show-urile sunt puse pe acest subiect").
Dar la capitolul impachetat pentru opinia publica tot nu se facusera mari progrese: banii grei aruncati unei agentii de publicitate ca sa vanda Constitutia noua ca pe o cutie de detergent nu au produs efectul scontat si a fost nevoie de fraude ca sa creasca participarea pe ultima suta de metri.
Acum, ca avem un cabinet democratic, obsesia controlului s-a dus, ministrii stau cuminti sa ii ia moderatorii la trei-pazeste cand sunt cu chef, se fac multe lucruri noi, majoritatea oportune, desi insuficient pregatite, dar maniera de comunicare te lasa cu gura cascata. Vicepremierul Adriean Videanu a deschis seria aruncand pe piata ideea declaratiei universale de avere.
Dupa multe talk-show-uri, a afirmat ca a fost inteles gresit si ca de fapt se referea la declaratiile de venit. Dar premierul Tariceanu, invitat recent la Antena 1, a luat-o de la capat cu declaratiile de avere, amintind de momentul zero, in care declari tot ce ai pana atunci, si asta nu se aplica, evident, la venit, care se calculeaza pe an, ci la avere.
In ce il priveste pe Ionut Popescu, ministrul de Finante, el chiar nu a spus ca la bursa se vor impozita pachetele detinute, nu profiturile, nici ca mag