Piata imobiliara s-a aflat la un pas de colaps, zilele trecute, ca urmare a socurilor valutare si a impozitarii tranzactiilor imobiliare anuntate de Guvern.
Reprezentantii agentiilor imobiliare din Cluj s-au aflat intr-o situatie deloc comoda din cauza puternicei instabilitati valutare. Interventia BNR n-a avut rezultatul scontat, si anume acela de a aduce un echilibru, ci a aprofundat instabilitatea pietei imobiliare si a crescut teama oamenilor ca o investitie facuta in aceste momente le-ar putea aduce pierderi importante.
Cele mai afectate au fost agentiile mici, cu un portofoliu redus de clienti. "Blocajul care a intervenit pe piata se datoreaza in primul rand scaderii drastice a cursului euro si al dolarului. Toate vanzarile s-au facut in valuta", a declarat directorul uneia dintre cele mai mari agentii imobiliare din Cluj, Dragomir Barlean.
El a mai adaugat ca socul survenit se resimte inca, chiar daca piata a inceput sa-si revina.
Clientii renunta la tranzactii
"Cred ca a spune ca piata imobiliara clujeana s-a blocat e o exagerare. A suferit un recul puternic, a stagnat. Cei care au scos imobile la vanzare nu mai vor sa vanda si ar vrea sa renunte temporar la contractele de colaborare cu agentiile", a subliniat si directorul executiv al Uniunii Nationale Imobiliare, filiala Cluj, Tamara Tripon.
E a precizat ca, desi anul 2005 a inceput sub auspicii bune pentru afacerile din domeniul imobiliar, instabilitatea valutara loveste puternic in acest segment economic. "Acum mai vand doar proprietarii care nu au incotro. In rest, oamenii se abtin de la a vinde. Oricum, UNIR n-a facut nici o presiune asupra BNR pentru a interveni pe piata", a conchis Tripon.
"De cand s-a anuntat ca vor fi impozitate tranzacti