Cursul leului fata de monedele forte va deveni mai flexibil, va cunoaste caderi si reveniri, iar banca centrala va interveni atunci cind interesele sale legale ii dicteaza. Acestea sint regulile jocului, a spus ieri guvernatorul Mugur Isarescu.
El a reamintit ca obiectivele definite de lege ale bancii centrale sint legate strict de stapinirea inflatiei si de asigurarea unei rezerve valutare care sa acopere cinci luni de importuri.
“Mai acoperim si serviciul datoriei externe, care anul asta e de 1,8 miliarde de euro. Probabil ca vom incerca sa acoperim si imprumuturile externe garantate de stat. Banuim ca vom cumpara tot anul vreo 3 miliarde de euro, dar ne gindim ca vom si vinde valuta, si asta va da flexibilitate.
Isarescu a dezvaluit ca, timp de doua zile, BNR a intervenit in piata, direct si prin intermediul unor banci, si a cumparat aproximativ 600 de milioane de euro. El a mentionat, in treacat, ca leii intrati in piata, pe care i-a vindut in schimbul valutei, vor trebui “sterilizati”, dar nu a spus cum va face asta banca centrala.
El a lasat sa se inteleaga ca nu a cumparat mai bine de jumatate de miliard de euro pentru ca s-ar fi intimidat de presiunile exportatorilor, ci pentru ca banca centrala isi urmareste obiectivul “cantitativ” de a-si mentine vistieria cu valute la nivelul optim. Printre rinduri, Isarescu a trimis si un mesaj fondurilor speculative sau bancilor comerciale care au miscat cursul de schimb.
BNR nu este institutie de binefacere, menita sa tina cursul la niveluri convenabile diverselor grupuri de interese, a spus Isarescu, ci doreste sa fie jucator care-si asuma pierderile, dar care vrea sa si cistige din interventiile pe piata monetara. “Pina acum, eventualele pierderi se acumulau la BNR.
Este si asta o functie, sa intram in piata pentru a calma inflatia si a da certitud