BNR a cumparat, in doar doua zile, 600 de milioane de euro de pe piata valutara. Mugur Isarescu a explicat in detaliu interventiile bancii centrale si scopul acestora. Volatilitatea cursului se va mentine. Pentru ca nu Banca Nationala determina cursul.
Repetitia e mama invataturii. „Nu BNR determina cursul“, a spus ieri, de mai multe ori, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la o conferinta privind politica monetara in 2005. Seful BNR a marturisit ca de la o vreme „sta pitit“ pentru ca prietenii il intreaba cit va fi cursul. „Daca vreti un anumit nivel pentru curs, veti fi dezamagiti. Nu avem un curs“, a spus Isarescu. Piata determina cursul.
Unii iubesc foarte mult leul
Guvernatorul a precizat ca afirmatiile potrivit carora BNR este in spatele aprecierii leului nu-si au fundament. „Nici un capital nu are scris pe frunte: eu sint capital speculativ“, a spus in context Isarescu. Pentru a descuraja speculatiile, BNR a cumparat din piata in numai 2 zile, direct si prin intermediari, aproape 600 de milioane de euro.
Din aceasta suma, numai 15% reprezinta vinzari ale exportatorilor. Restul ar putea fi capitaluri speculative. Constatam „o iubire mare fata de leu, pe care noi o salutam“, a afirmat Isarescu facind aluzie la operatiunile de vinzare de euro in scop speculativ. El a atras insa atentia ca BNR nu va mai accepta doar sa piarda, ci va incerca sa cistige la rindul ei din piata valutara.
Cursul valutar flexibil, cu variabilitate in ambele sensuri, este metoda prin care se vor descuraja speculatiile. „Speculatorii stiu la ce nivel de curs intra in piata, dar nimeni nu le poate spune la ce nivel vor iesi“, a spus Isarescu, exemplificind cu variatia de curs de 8-10% determinata de interventia BNR de marti si miercuri. „Stim ca unii (investitori speculativi - n.
red) vor sa plece in 3-4 luni, si vom fi foarte