Atat de temutele fonduri speculatorii straine sunt aici, sunt mari, iar BNR le-a vazut deja, a declarat, ieri, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, intr-o conferinta in care a dat pentru prima data detalii despre obiectivele interventiilor bancii centrale in piata. BNR a cumparat marti si miercuri nu mai putin de 600 de milioane de euro de pe piata valutara, motivand ca i-a identificat pe marii speculatori si ca a dorit, totodata, sa arate opiniei publice sumele gigantice cu care trebuie sa lupte pentru a pastra stabilitatea leului, a spus Isarescu, asigurand ca pe viitor va "lucra" cu cifre mai mici.
O dobanda de 10% poate fi matrasita dintr-o miscare de curs
Guvernatorul nu a punctat data la care se va liberaliza contul de capital, dar a precizat ca se va produce cu siguranta in primul semestru.
"Cel mai probabil, veti afla de liberalizare la vreo doua saptamani dupa ce ea se va fi produs", a adaugat Isarescu, motivand ca vrea sa castige astfel ceva bani pentru banca centrala, "care este totusi o institutie bancara si nu o casa de binefacere".
"Flexibilitatea sporita a cursului de schimb, vazuta zilele acestea, va continua. Principalul ei scop este sa incurce calculele speculantilor. Acestia se bazeaza pe castigul de 12% din dobanda la depozit, dar iata ca valutele au fluctuat cu 10 la suta in cateva zile. Unii speculanti poate doresc sa plece la cateva luni de la liberalizarea contului de capital. Nu e nici o problema. Probabil le vom da euro la 41.000 - 42.000 de lei. O sa scoatem bani frumosi de la ei. Niciodata nu trebuie sa uite ca o dobanda de 10% poate fi matrasita dintr-o miscare de curs", a amenintat Isarescu.
Intre 35.000 si 42.000 de lei
"Lumea ar trebui sa stie ca nu ne-am propus nici o marja in care sa apreciem sau sa depreciem
cursul leului. Urmarim sa dam flexibilitate in a