Pe plan european, produsele contrafacute reprezinta un sfert din piata, falsificatorii insistand pe marfa de lux.
"Falsificatorii insista pe contrafacerile de lux, iar imensele sume de bani investite in utilarea fabricilor clandestine le permit sa produca articole care cu greu se deosebesc de cele originale", a sustinut Gabriela Ghita, procurorul general adjunct al Romaniei, in cadrul seminarului privind protectia dreptului de proprietate intelectuala care se desfasoara la Timisoara. Ghita a expus si cele trei obiective ale strategiei nationale in domeniul protectiei proprietatii industriale.
"In primul rand, este necesara intensificarea interventiei Ministerului Public in combaterea contrafacerii si pirateriei.
Al doilea obiectiv este realizarea unei cooperari transparente cu celelalte institutii, si nu in ultimul rand, perfectionarea procurorilor in domeniul protectiei dreptului de proprietate intelectuala", a mai spus procurorul.
In 2004, vamesii romani au descoperit 129.684 de articole de imbracaminte, incaltaminte si accesorii contrafacute, 29.459 de componente si accesorii de telefonie mobila, 1.127 de parfumuri si articole cosmetice.
Infractionalitatea in acest domeniu a suferit o crestere majora in ultimii ani, fapt relevat si de numarul de cauze inregistrate, respectiv 674.
De altfel, noul Cod penal, care va intra in vigoare in iunie 2005, reglementeaza delictele de proprietate intelectuala, fiind incriminate 14 modalitati de realizare a falsurilor. Pe plan european, produsele contrafacute reprezinta un sfert din piata, falsificatorii insistand pe marfa de lux.
"Falsificatorii insista pe contrafacerile de lux, iar imensele sume de bani investite in utilarea fabricilor clandestine le permit sa produca articole care cu greu se deosebesc de cele originale", a sustinut Gabriela Ghita, procurorul general adjunct al