Cumpararile de valuta ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pe piata interbancara au insumat, marti si miercuri, 600 de milioane de euro, a declarat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Rezultatul interventiilor BNR a fost scaderea cursului leului cu circa 2.700 de lei fata de moneda europeana si cu 2.300 de lei fata de cea americana.
Potrivit lui Isarescu, banca centrala a cumparat, marti, in nume propriu, circa 250 de milioane de euro. Miercuri, BNR a intervenit prin intermediari, cumparand 350 de milioane de euro. Raportul oficial al euro a atins, luni, un minim al ultimilor doi ani, de 35.515 lei, iar ieri acesta a ajuns la 38.026 lei.
"Din cele 600 de milioane de euro cumparate de BNR, doar 15% reprezinta vanzari ale exportatorilor, 20% au reprezentat operatiuni speculative, iar 60% au fost banii unor intermediari-banci si fonduri straine", a precizat oficialul BNR.
Guvernatorul BNR a explicat ca, pe langa majorarea rezervei, aceste interventii au constituit si un exercitiu pentru descurajarea intrarilor speculative de capital, in perspectiva urmatoarei etape a liberalizarii contului de capital, respectiv accesul nerezidentilor la depozite la termen in lei in bancile din Romania, prevazuta pentru primul semestru al acestui an.
Pericolul consta in intrari masive de capital care, schimbate in lei, ar duce la aprecierea leului. Dupa o perioada, aceste fonduri sunt schimbate, din nou, in valuta, ceea ce duce la deprecierea leului, si ies din tara cu dobanda oferita de banci la depozitele in lei si cu diferenta de curs valutar.
Desi aceasta etapa inca nu s-a liberalizat, exista deja o serie de metode prin care nerezidentii plaseaza lei pe piata romaneasca. Spre exemplu, exista banci care ofera o dobanda de 10% pe an la contul curent pentru nerezidenti. "Vrem sa ii descurajam pe cei care vin ca sa plece, pr