O munca ingrata
Fostul senator american David Boren a declarat ziarului ?The New York Times? ca noua functie a lui Negroponte nu este deloc una de invidiat. ?Succesele tale vor ramine secrete, in timp ce greselile vor fi facute intotdeauna publice?, a comentat el.
In virsta de 65 de ani, John Negroponte a facut parte din administratie in mandatele tuturor presedintilor americani de la John F. Kennedy incoace si a refuzat foarte rar o nominalizare, chiar si atunci cind a fost exilat in ambasade mici, dupa o disputa cu Henry Kissinger. In noua sa calitate, ii va reveni dificila misiune de a raspunde la unele dintre cele mai grave probleme cu care se confrunta Casa Alba, incepind de la stadiul real al programelor nucleare ale Iranului si Coreei de Nord si pina la dezvoltarea unei democratii durabile in Irak.
Reputatie neatinsa de scandalurile vechi
Analistii estimeaza ca numirea lui Negroponte va fi aprobata de legislativul american, desi este posibil sa apara unele controverse la audieri.? In anii trecuti, in cadrul audierilor prilejuite de numirea sa in diverse functii ce necesita aprobarea Congresului, el a fost chestionat in legatura cu mandatul de ambasador in Honduras, in anii '80. La acea vreme, CIA si ambasada americana au fost acuzate ca au inchis ochii fata de actiunile de tortura si alte abuzuri comise de autoritatile din Honduras si ca au ?cosmetizat? rapoartele despre situatia din aceasta tara, din motive politice si ideologice. Spionajul american pusese pe picioare o ampla retea in Honduras, tara ce servea ca baza de sprijin pentru rebelii contras din Nicaragua, condusa la acea vreme de regimul sandinist.
Comandantul unor armate secrete
Cele mai importante agentii asupra carora se va rasfringe autoritatea lui Negroponte sint Agentia Centrala de Informatii (CIA), Agentia pentru Securitate Nationala (NSA)