Compania britanica Sonaptic a dezvoltat un sistem surround pentru telefonia 3G din Japonia. Primele aplicatii sunt la jocuri, videoclipuri si muzica in celular, dar se intentioneaza sa fie utilizate la MP3 playere sau console de jocuri.
Sa fie termenul de "minisistem" nepotrivit in preajma telefonului mobil? Nu si in contextul in care producatorii din domeniu impreuna cu designeri lucreaza de zor la celular, care seamana parca si cu palaria magicianului.
Si de ce sa nu fie si "minisistem" atat timp cat Sony Ericsson ne promite "celularul-walkman", dupa ce altii au introdus celularul bun pentru videoconferinta, celularul- telecomanda sau televiziune prin satelit.
Cert este ca si cei care au venit cu sunet surround pentru telefonie mobila asteapta multe de la piata multimedia din domeniu, aflata intr-o rapida dezvoltare, tot mai multe companii lansand servicii pentru video streaming si download muzical. De ceva vreme insa, japonezii sunt innebuniti dupa telefoanele mobile cu surround.
LUCRURI VECHI LA TIMPURI NOI. Tehnologia dezvoltata de Sonaptic se bazeaza pe "psihoacustica", o disciplina complexa care studiaza modul in care vibratiile aerului interactioneaza cu urechea, modul in care sunetul "comunica" cu omul, atat din punct de vedere fizic, cat si psihic.
Asa cum in cazul "efectului stereo", omul are senzatia ca exista o sursa de sunet intre boxe, si la surround este o "smecherie" asemanatoare. Cercetatorii de la Sonaptic au studiat modul in care urechea si creierul percep locul de unde vine sunetul si "taria" sa. Apoi, prin calcule matematice, modifica traseul, incat creierul sa le interpreteze ca venind din mai multe locuri.
DOUA MINIBOXE. Dupa cum se arata intr-un material CNet, cercetatorii au plasat doua miniboxe in telefonul mobil, astfel ca pentru efectul 3D au reusit sa creeze iluzia ca