Cursul monedei unice europene a stat doar o zi peste 38.000 de lei. Jucatorii de pe piata si-au revenit dupa interventia masiva a BNR de marti si miercuri, care a crescut paritatea euro/leu. Au reinceput vinzarile. Afaceristii romani vor partea lor din speculatii.
Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania apreciaza ca volatilitatea foarte ridicata inregistrata pe piata valutara afecteaza in mod drastic activitatea firmelor romanesti si poate duce la scoaterea acestora de pe piata.
Avind in vedere preocuparea pentru liberalizarea contului de capital, oamenii de afaceri solicita BNR ridicarea interdictiei achizitionarii de valuta de catre persoanele juridice romane, fara precizarea expresa a destinatiei acesteia (deci, cu excluderea explicita a posibilitatii acumularii ei).
„O atare masura este, cel putin in spirit, contrara principiului liberei circulatii a capitalurilor si priveaza piata valutara interna de o extrem de utila - in conditiile actuale - contrapondere a presiunilor existente in sensul aprecierii nominale a monedei nationale.
Consideram ca renuntarea, cel putin temporara, la aceasta interdictie este o masura de bun-simt care nu lezeaza interesele nimanui si care trebuie luata fara intirziere“ - sustine AOAR.
Cum este posibila realizarea de operatiuni de asigurare a cursului (atit de recomandate de reprezentantii BNR in ultimele zile) de catre agentii economici romani in contextul unor astfel de masuri (si al costului de tranzactionare extrem de ridicat)? - se intreaba AOAR.
Surse din mediul bancar ne-au informat ca, intr-adevar, de ceva vreme circula prin banca centrala un draft de proiect care vine in intimpinarea doleantelor AOAR.
Pe piata valutara au reinceput vinzarile
Euro a pierdut vineri aproape tot avansul cistigat fata de leu in urma interventiei bancii centra