O institutie aproape necunoscuta publicului larg, Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), care nu are nici macar site pe Internet, urmeaza sa beneficieze de una din cele mai extinse structuri publice din Romania: aproape 300 de angajati distribuiti in patru departamente si opt filiale regionale.
Pentru ei sunt alocate si 18 autoturisme cu un consum lunar de 500 de litri (ceea ce inseamna ca amploaiatii AEP vor parcurge in jur de 5.500 de kilometri lunar). Initiativa apartine presedintelui AEP, fostul senator PSD de Bacau, Octavian Opris, instalat la conducerea acestei autoritati la sfarsitul lui mai 2004, cand partidul sau inca nu pierduse alegerile.
Opris a prezentat guvernului Tariceanu un proiect de regulament privind organizarea AEP, in care cere ca institutia sa sa aiba 287 de angajati (fata de doar 105, cat se stabilise prin Hotararea Guvernului 279/2004), din care 23 de functii de conducere.
AEP ar urma sa fie impartita in patru departamente (in conditiile in care, potrivit unui membru al conducerii acestei autoritati, Camera Deputatilor si Senatul au doar cate doua departamente) si opt filiale, corespunzatoare regiunilor de dezvoltare. "Va fi o institutie monstruoasa", a spus un membru al conducerii AEP, care a dorit sa-si pastreze anonimatul.
Acesta a sustinut ca atributiile AEP - care, in principal, asigura aplicarea unitara in intervalul dintre doua perioade electorale a dispozitiilor privind desfasurarea alegerilor sau a altor consultari cu caracter national sau local si sprijina dotarea sectiilor de votare cu logistica necesara - nu justifica aceasta extindere.
In plus, acest proiect de regulament a fost elaborat de Opris fara consultarea celor doi vicepresedinti ai AEP, care, oficial, nici macar nu stiu de existenta sa. Cu toate acestea, Octavian Opris a reusit sa treaca proiectul, care trebui