In momentul in care deveniti mame, va asumati o mare responsabilitate fata de bebelusi. Primii ani de viata, cand ei invata sa vorbeasca, sa mearga si sa manance, sunt decisivi pentru dezvoltarea lor ulterioara. Evolutia neurologica, psihoemotionala si sociala este mai importanta decat cresterea in greutate, care poate varia destul de mult de la un copil la altul. Mancarea este esentiala pentru dezvoltarea armonioasa a bebelusilor.
In primul an de viata, laptele matern este cea mai buna hrana pentru micuti. Cu toate acestea, pediatrii recomanda diversificarea meniului unui bebelus in jurul varstei de sase luni. Alimentele date copilului trebuie sa fie proaspete, sa aiba un gust placut si o consistenta potrivita. Inainte de a face acest pas trebuie sa discutati cu pediatrul din cauza ca diversificarea precoce a alimentatiei duce la risc crescut de reactii alergice si intolerante alimentare, exces prematur de proteine si de glucide, ducand la supraalimentatie si mai tarziu la obezitate, aparitia diareei. Pe de alta parte, diversificarea tarzie poate avea si ea efecte neplacute: subnutritie si stagnare in crestere, anemie, rahitism si dezvoltare sociala intarziata. De asemenea, de la sase luni pana la un an este recomandat sa le administrati, in mod constant, un complex de vitamine, preferabil lichid.
Dupa varsta de sase luni, bebelusul poate primi alimente usor de inghitit precum cereale, fructe, legume, carne slaba, toate pasate sub forma de piureuri. Concomitent, copilul va primi, ca aliment de baza, minimum 500 ml de lapte pe zi, de preferat lapte matern. Micutii cu varste de peste opt luni apuca mancarea cu degetelele, pot bea din cana ajutati de parinti si au anumite manifestari cand le este foame. In aceasta perioada le apar si primii dintisori. Acum ei trebuie invatati sa mestece mancarea, fara a se ineca. Dieta poate contine mici bucatele de carne,