80% dintre cumparatorii de monitoare de anul trecut au preferat modelul cu tub catodic de 17 inci. Monitoarele cu cristale s-au mai ieftinit, dar nu atit de mult incit sa ameninte pozitia vechiului tub catodic. Monitoarele clasice sint de trei ori mai ieftine.
Romanii prefera sa utilizeze in continuare monitoarele de computer cu tub catodic (CRT) fata de cele cu cristale lichide (LCD), dupa cum rezulta dintr-un studiu pentru piata romaneasca realizat de firma britanica de analiza Bryan Norris Associates.
Pretul este probabil argumentul forte pentru aceasta alegere: la sfirsitul anului trecut, monitoarele CRT au costat, in medie, 123 de dolari bucata, in timp ce monitoarele LCD au un pret mediu de 350 de dolari. Insa tendinta de ieftinire este mai accelerata in cazul ultimelor.
Astfel, un monitor LCD costa, la sfirsitul anului, cu 60 de dolari mai putin decit la jumatatea anului, in timp ce monitoarele clasice, cu tub catodic, costau cu doar patru dolari mai putin. Se pare ca argumentul ieftinirii mai accentuate nu a fost suficient: din cele aproximativ 510.000 de unitati vindute in Romania anul trecut, 86,6% au fost monitoare CRT.
Valoric, vinzarile au fost de aproape 80% din piata. Monitoarele cu cristale lichide au avut o evolutie ascendenta, cota de piata urcind de la 12,2%, la jumatatea anului, la 13,4%, la final. Valoric insa, volumul vinzarilor a fost identic cu cel de la jumatatea anului.
Cel mai solicitat tip de monitor a fost modelul CRT cu o diagonala de 17 inci, care a acoperit 80,3% din cerere. La mare departare sint monitoarele LCD cu aceeasi diagonala, insa cu o cota de doar 6,7%.
Singura nisa unde cristalul a batut tubul a fost sectorul monitoarelor LCD de 15 inci care, cu o cota de 5,7%, au devansat ecranele CRT de 19 inci, care fost preferate de doar 4,2% din cumparatori.
Pix