In noua luni, 15.000 de “rable” ar trebui sa dispara de pe sosele
Programul prin care autoturismele vechi pot fi casate in schimbul a 30 de milioane de lei va incepe in jurul datei de 1 aprilie. Normele metodologice ale legii “rablelor”, proaspat aparute, explica modalitatea in care un proprietar va putea renunta la masina veche pentru avansul la o masina noua.
Din data de 1 aprilie, proprietarii care detin masini uzate pot incepe formalitatile pentru obtinerea celor 30 de milioane, avans pentru o masina noua, spun reprezentantii Ministerului Mediului. “Programul va dura noua luni si, daca va avea succesul scontat, il vom prelungi si anul urmator”, spune Simona Hodos, consilier la Ministerul Mediului.
In aceasta saptamina, ministerul a facut publice normele metodologice care stabilesc pasii necesari pentru inlocuirea unei masini vechi.
De acest program vor beneficia proprietarii de autoturisme mai vechi de 12 ani, care au motor, sasiu, caroserie si tren de rulare si, daca le-au avut din fabricatie, catalizator sau echipamente electronice de gestionare a functiilor vehiculului.
In luna urmatoare, in presa si pe pagina de Internet a Ministerului Mediului vor aparea producatorii/importatorii validati pentru acest program (mai precis, cei la care putem merge sa ne inscriem pentru o masina noua), precum si lista REMAT-urilor autorizate pentru a casa masini.
Zvonurile contradictorii despre inceperea acestui program au facut ca multe persoane sa mearga in aceasta perioada la REMAT si sa-si dea masina la casat. “Nu va fi nici o problema, si ei vor putea intra in program, chiar daca data casarii este inainte de 1 aprilie. Ideal ar fi, pentru a nu exista probleme, ca proprietarii sa respecte calendarul programului”, a spus Simona Hodos.
In norme exista si o prevedere de risc: daca un producator vinde, prin a