Cabinetul Tariceanu a anuntat acum doua zile ca se pregateste sa controleze sistematic conturile publice pentru a fi evaluat corect golul de venituri bugetare generat de Guvernul PSD. Masura era previzibila, dat fiind faptul ca in ultima perioada s-au intetit semnalele referitoare la "tunurile" date vistieriei Romaniei de fostul Executiv. O prima contabilizare a Aliantei D.A.
a ajuns la aproximativ 20.000 de miliarde de lei. Adica 17.000 miliarde de lei din salarii nebugetate si minus de venituri din accize; vreo noua milioane de euro, paguba facuta statului de Culita Tarata prin arendarea defectuoasa a Insulei Mari a Brailei; 4.300 de miliarde de lei, valoarea contractelor de modernizare a 1.
000 de kilometri de drumuri judetene, orasenesti si comunale, clasificate drept nationale ("ingineria" ne mai costa si anul acesta 800 de miliarde de lei); 22.000 de miliarde de lei, fonduri disparute in perioada 2003-2004 din bugetul asigurarilor de sanatate.
Si exemplele pot continua cu deja celebrele contracte: Bechtel Ð Autostrada Transilvania Ð 2,2 miliarde de euro, Vinci Ð tronsonul Comarnic-Predeal Ð 480 milioane euro si EADS Ð securizarea frontierelor Ð un miliard de euro.
Din partea PSD, raspunsuri concrete la asemenea acuze punctuale aproape ca lipsesc. Singurul care a dat o oarecare replica a fost ex-ministrul de Finante, Mihai Tanasescu. In rest, tacere sau... ipocrizie. Cum a dat dovada fostul ministru al Muncii, Dan Mircea Popescu, care s-a trezit sa declare ca pierderile de resurse bugetare induse de introducerea cotei unice se ridica la vreo 100.
000 de miliarde de lei si ca aceasta masura a Aliantei este o "improvizatie". Din pacate (pentru acesta), experienta tarilor din regiune, in care a fost introdusa o "improvizatie" similara, releva influente pozitive. Dupa reducerea initiala a veniturilor bugetare, ac