Zona Mahabalipuram era oricum celebra pentru un imens templu sapat in piatra, vechi de 1.200 de ani, inclus in patrimoniul universal al UNESCO. ?Aceste vestigii ar putea fi parte a unui port ce a existat aici inainte de a fi inghitit de ape. Ar putea fi parte dintr-un templu sau o constructie mai mare?, a declarat T. Sathiamoorthy, reprezentant al Institutului indian de arheologie, venit in regiune pentru a studia ruinele.
Specialistii afirma ca structurile dezgropate de tsunami dateaza din secolul 7, din perioada dinastiei Pallava.
Aceasta dinastie a dominat sudul Indiei in perioada cuprinsa intre secolul 1 i.Hr. si secolul 8 d.Hr. si a lasat posteritatii minunate constructii si statui din piatra. Cei doi lei care s-au ivit din nisip, din care unul este culcat, iar celalalt ridicat si gata de atac, sint similare altor sculpturi existente in zona. Vestea monumentelor descoperite atrage multi curiosi la Mahabalipuram, care se inghesuie sa vada leii si uriasul elefant, care pare a fi parte a unei statui neterminate.
Orasul celor sapte pagode, scufundat de zei
Arheologii sint de parere ca in regiune mai exista si alte comori ingropate. Ceea ce ii intriga insa in cel mai inalt grad sint relatarile unor supravietuitori ai tragediei care spun ca in momentul in care apele s-au retras, cu citeva minute inainte ca valurile ucigase sa se abata asupra tarmului, pe fundul marii s-au vazut ruinele unui alt templu cu statui.
Marturiile oamenilor coincid cu o serie de mituri indiene, culese pentru prima oara de exploratori occidentali in urma cu mai bine de 200 de ani. La acea vreme, Mahabalipuram era cunoscut marinarilor sub numele de orasul celor sapte pagode.
Legenda spune ca templul care se mai poate vedea si astazi pe coasta este singurul care a fost crutat de potopul ce le-a inghitit pe celelalte sase.
Potrivit legendei, mare