Din ‘90 incoace am fost obisnuiti sa vedem cum moneda nationala pierdea zilnic tot mai multi lei fata de dolar, marca, iar apoi euro. Parea ca niciodata nu vom vedea leul mai puternic. Nici macar Guvernul PSD nu credea acest lucru, el construind bugetul pe acest an la un curs de peste 41.000 lei. Acum asistam la fluctuatii deosebit de mari ale cursului, dupa ce BNR a cumparat circa 600 milioane euro.
De luni pana miercuri, euro s-a miscat pe piata valutara intr-un ecart de 4.000 lei! Luni el se vindea la 34.800, iar peste doua zile se cumpara la 38.800 lei. Chiar si joi, cand BNR readucea dupa patru saptamani cursul peste pragul de 38.000 lei, in piata valutara cotatiile coborau la 37.200 lei, ceea ce a facut ca vineri sa avem un curs de 36.133 lei/euro si 27.700 lei/dolar. Aceasta evolutie a adus castiguri insemnate bancilor care au cumparat mult mai ieftin euro, de la exportatori si de la romanii obisnuiti. Pentru perioada urmatoare este de asteptat ca euro sa se apropie din nou de pragul de 34.000, care ar putea fi urmat foarte rapid de cel de 33.000, avand in vedere oferta generoasa de moneda unica.
Evolutia paritatii a fost dominata de discursul presedintelui Rezervei Federale in fata Congresului. Acesta a lasat de inteles ca rata dobanzii va continua sa creasca. Analistii avanseaza un nivel de 4% pentru finele anului, care ar mari ecartul fata de dobanda de 2% din euro-zona, ceea ce ar trebui sa aiba un efect apreciativ pentru dolar. Alt punct de sprijin pentru moneda verde este opinia conform careia marile banci centrale nu se grabesc sa vanda dolarii din rezervele valutare. „Moneda unica a avut o evolutie crescatoare fata de acum doua saptamani, reusind sa urce de la 1,2740 la aproape 1,31 dolari, explica Radu Luca, economist la Bursa sibiana. Pentru continuarea acestui trend, euro ar trebui sa atinga, pe termen scurt, valoarea de 1,3227. In cea