Cu „Un cartus de Kent si un pachet de cafea“, Cristi Puiu a rezolvat, la Berlinalele de anul trecut, problema Ursului de Aur.
Mai greu i-a fost Alexandrei Lara: au trebuit 30 de filme si dactilografie cinematografica dupa dictatul lui Hitler, pentru ca talentata actrita de origine romana sa ia Camera de Aur si sa fie nominalizata pentru Oscar in 2005. Acum, cei doi cu auru-n geanta, „coc“ la Offset.
Un film noire, cu buget alb de 200.000 de euro, de la statul geman. Un film despre o Romanie a banilor, puterii si coruptiei, cu o schema de distributie minima, in triunghi: neamt naiv -femme fatale- patronul unei tipografii (de unde si numele filmului).
Filmarile au loc pana la finele lui martie, in Romania, deci filmul n-a putut fi botezat la editia actuala a Festivalului de Film International de la Berlin din 10-19 februarie 2005. Poate la anul.
Cinematografia romaneasca a fost totusi prezenta la Berlinale, chiar daca nu cu vreun film de marca, cu intentii si proiecte mari. Promotia acestora e monitorizata de Romanian Film Promotion (RFP) o organizatie non-guvernamentala, care se ocupa de lansarea cinematografului romanesc pe piete straine.
RFP a prezentat live la Berlin, in 15 februarie, intre orele 18-20, oferta cinematografica romaneasca actuala, a incercat sa vanda caselor straine de filme Romania ca locatie de filmare, si sa trezeasca interesul pentru al patrulea festival de film Transilvania, care va avea loc in tara intre 27 mai-5 iunie 2005.
In intentiile declarate ale acestui agent promotional, se afla „promovarea cinematografului tanar romanesc, impreuna cu noua fata a Romaniei, pe fundalul marii ei traditii istorice“. In sensul acesta, RFP a lansat si un website www.romfilmpromotion.ro.
Situl ofera (in propria descriere) „o lista completa de filme romanesti produse incepand cu 1996,