Agitatie pe piata valutara
Numarul total de contracte incheiate in aceasta saptamana a fost de peste 8.900, apropiindu-se de o medie zilnica de 2.000. Piata la termen a fost dominata de evolutia oscilanta a monedei nationale in raport cu Euro si cu dolarul american. Cele doua au inceput saptamana in scadere, ajungand pe piata spot la nivele nemaiatinse in ultimii ani. Interventia in doua valuri a Bancii Nationale a Romaniei - BNR a favorizat salturi de aproximativ 10% ale celor doua monede. Efectul acestei interventii a fost de scurta durata, leul reluandu-si tendinta de apreciere in sedintele de final ale saptamanii.
Contractul futures a inchis sedinta la 35.900, pret mai mic cu 189 unitati decat cel la care a inceput saptamana. De aici se intelege ca interventia nu a avut efectul scontat. Daca fluxurile speculative despre care se vorbeste vor intra in sistemul bancar romanesc este de asteptat ca aceasta evolutie a lelului sa continue pana la un nivel in care echilibrul dintre cererea si oferta de valuta va fi refacut.
Pe piata de capital, actiunile SIF 2 si SIF5 au castigat in aceasta perioada cate 740 si respectiv 350 lei. Acestea nu au fost maximele saptamanii, consemnate la 15.479 - SIF2 si 17.148 - SIF5. Pe cele doua derivate au fost tranzactionate aproape 4.500 de contracte, mai bine de 50% din volumul total. Acestea reprezinta echivalentul a 4.500.000 actiuni. Dupa ce in sedinta de debut a saptamanii actiunile Bancii Transilvania - TLV a atins nivelul maxim de 15.050 lei, contractul a inchis saptamana la 14.829 lei.
Agitatie pe piata valutara
Numarul total de contracte incheiate in aceasta saptamana a fost de peste 8.900, apropiindu-se de o medie zilnica de 2.000. Piata la termen a fost dominata de evolutia oscilanta a monedei nationale in raport cu Euro si cu dolarul american. Cele doua au inceput saptamana