Guvernul este dispus sa majoreze impozitele si sa incetineasca ritmul de scadere a contributiilor la asigurarile sociale, daca masurile de imbunatatire a colectarii veniturilor nu aduc rezultatele asteptate.
"Suntem dispusi sa luam masuri suplimentare de crestere a impozitelor directe si indirecte si vom diminua ritmul de scadere a contributiilor la asigurarile sociale in conditiile in care masurile de imbunatatire a colectarii nu aduc rezultatele asteptate", se arata in Programul Economic de Preaderare actualizat pe 2004.
In prezent, contributiile de asigurari sociale sunt la un nivel cumulat de 49,5 la suta pentru angajatori si salariati.
Companiile platesc 24,5 la suta pentru pensii, sapte la suta pentru fondul de sanatate, 3,5 la suta pentru fondul de somaj si 0,5 la suta pentru fondul national de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale. Contributiile salariatilor sunt de 9,5 la suta pentru asigurarile de pensii, 6,5 la suta la asigurarile de sanatate si 1 la suta pentru fondul de somaj.
In anul 2004 a intrat in vigoare Codul fiscal, care a reunit intreaga legislatie fiscala intr-un document unitar.
Reforma legislatiei fiscale se va concentra in perioada urmatoare pe reducerea consistenta a nivelului taxarii, cu scopul imbunatatirii competitivitatii economiei romanesti pe plan international, continuarea procesului de aliniere la prevederile acquis-ului comunitar si crearea unui climat de afaceri nediscriminatoriu, mentioneaza documentul. "In acest sens, am decis la sfarsitul anului 2004 introducerea cotei unice de impozitare. In plus, avem in vedere sa acceleram si ritmul de scadere a contributiilor la asigurarile sociale, care urmeaza sa fie diminuate cu pana la 10 puncte procentuale in anul 2008", se afirma in PEP.
Contributiile sociale ar urma sa scada cu trei puncte in 2006, cu patru puncte in 2007 si cu t