Apreciat deopotriva de cititori si de critici, Mircea Cartarescu si-a castigat un loc de frunte printre cei mai cunoscuti si iubiti scriitori romani contemporani. Autor, deopotriva de talentat, de poezie si proza, de jurnal si eseu, a fost tradus in zece limbi si incununat cu premii literare valoroase. Cea mai recenta aparitie care ii poarta semnatura, De ce iubim femeile?, a fost declarata de Editura "Humanitas" best-seller. Nu va ganditi ca toate acestea l-au facut sa-si piarda modestia. Autorul Nostalgiei si al Orbitorului isi imparte timpul intre cursurile de la catedra Facultatii de Litere, orele dedicate scrisului si clipele petrecute alaturi de familia sa, in micul apartament din apropierea Cismigiului. Zilele acestea, Mircea Cartarescu isi pregateste actele de plecare in Austria, la Universitatea din Viena, unde va preda timp de un an cursuri de literatura.
"In acest moment, proiectul meu in curs este supravietuirea"
Repertoriul cu iubite
- In preajma primaverii si-a Martisorului, sunteti prezent in librarii cu o carte dedicata doamnelor, De ce iubim femeile?. Care este punctul de pornire al acestei carti?
- Nu e o carte dedicata doamnelor. E o carte de literatura ca oricare alta. De catava vreme eram cam plictisit de perplexitatea politicoasa a cititorilor, si chiar si a criticilor, in fata ultimelor mele scrieri, mai cu seama a romanului Orbitor. Nu sunt nemaipomenit de fericit sa vad ca o carte de-a mea chinuieste oamenii, le da dureri de cap cu tot felul de chestii metafizice. Si, mai ales, am vaga banuiala ca o carte, daca tot o scrii, ar trebui sa fie si citita cat de cat, nu doar citata. Asa ca mi-am adus aminte de o veche idee a mea, de a face un fel de repertoriu al fostelor mele iubite, ca tot atatea subiecte de povestiri. Si, fiindca dintr-o inexplicabila fantezie, revista "Elle" mi-a comandat o serie de text